CHE werkgroep Binnenstad

 Op weg naar de “ Heerlijkheid Almelo “.

De Almelose binnenstad zal zich de komende 25 jaar moeten ontwikkelen tot een bruisend cultureel, commercieel en recreatief centrum van de stad Almelo en haar groene omgeving.

Almelo en dus ook vooral haar binnenstad moet aantrekkelijk worden voor een breed scala mensen, zowel bewoners als bezoekers.Speciale aandacht moet geschonken worden aan de in de nabije toekomst groter wordende groep kapitaalkrachtige senioren, zonder daarbij andere groepen te vergeten. Deze groep senioren zal hoge eisen stellen aan wonen en recreëren en is bereid daarvoor ook te betalen.Speciaal voor deze groep bewoners, maar niet alleen voor hen, moet Almelo tal van voorzieningen op gebied van wonen, winkelen, verblijven, recreëren en cultuuraanbod aanpassen. 

De sfeer van de binnenstad moet gaan in de richting van het hart van een “Heerlijkheid” waarin binnenstad middels groene longen en bestaande en te herstellen waterwegen is verbonden met de omliggende woon- en werkgebieden. Omdat grond beperkt is, zeker in de binnenstad, is volop aandacht voor nieuwe bouwmogelijkheden zoals lucht en watergebonden wonen.Ook weloverwogen beperkte hoogbouw op geselecteerde plaatsen in de binnenstad creëert ruimte voor voorzieningen als waterwegen, wandel- en fietspaden, pleintjes e.d.

De visie van de werkgroep binnenstad van het C.H.E. is uitgewerkt in onderstaande ideeën. Rekening is gehouden met bestaande historische panden, gemeentelijke en rijksmonumenten en als karakteristiek voor Almelo aan te duiden plekken. Deze dragers van de binnenstad zijn o.a.station,stadhuis,havengebied,Grote Kerk, Georgius kerk, Huize Almelo, Wetshuys, Marktplein, Waaggebouw, Bibliotheek en het Twente Centrum. 

De werkgroep binnenstad van de Stichting C.H.E. kiest voor:

·        accentueren en deels terugbrengen van de waterwegen in Almelo. De oude haven als beeld herstellen met waterloop tot aan het huidige marktplein. Het kanaal wordt doorgetrokken tot aan de huidige vijver en vandaar een stedelijke watergang (met kademuren en voetpad) door de Rosa Luxemburgstraat,over het huidige marktplein als waterloop met waterpartij ( fontein o.i.d.) naar de Hagengracht waar het water weer doorloopt als stedelijke watergang, in verbinding met het Kolkje. Langs de waterwegen moeten wandelmogelijkheden aangelegd worden.

·        De Groene longen dienen in de binnenstad voelbaar te zijn. De westelijke groene long kan via de Wierdensestraat naar de binnenstad doorlopen. Dit accentueren met bomen en wandelwegen.Bij de kruising Rohofstraat  vervolg via een aan te leggen weg met bomen e.d.richting westkant van het station.Dit houdt rekening met het gezichtbepalende nieuwbouw project R.O.C. Deze groene structuur aan de andere kant van het station voortzetten richting binnenstad via de E.Gorterstraat, Rosa Luxemburgstraat langs de bibliotheek, voor het stadhuis de binnenstad in loodsen. De Noordelijke groene long via de nieuwe ontsluitingsweg langs Witzand, De Grenzen en het Stationplein binnen laten komen in de binnenstad. De Oostelijke groene long via Huize Almelo en het Schouwburgplein en de Molengang aansluiten op de Koornmarkt. De Zuidelijke groene long kan via de Raveslootsingel aansluiten op de andere groene longen bij het station. Aanplant bomen, aanleg wandel en fietspaden.

·        Er wordt een nieuw marktplein aangelegd rondom de Georgius Kerk.Bestaande bebouwing rond de kerk afbreken en plein creëren met bomen e.d. Markt wordt aldus in twee gedeelten gesplitst met mogelijk verschillende accenten op loopafstand van elkaar. Plein bij het huidige gemeentehuis vergroten door de parkeergarage te verwijderen.

·        De van Rechteren Limpurgsingel kan opgeheven worden tussen de Sluitersveldsingel en de Hofstraat met het gereedkomen van de zuidelijke ringweg( Burgemeester Schneiderssingel!).Aan deze noord-zuid route voor doorgaand verkeer is dan geen behoefte meer, het verkeer kan om de stad heen.Dit geeft tevens meer mogelijkheden voor aanpassing van de oevers van het kanaal Almelo Nordhorn.

·        De Sluiskade ZZ tussen de Brugstraat en de Ootmarsumsestraat als doorgaande weg opheffen en veranderen in fiets en wandelpad langs het water.Groenstructuur aanleggen tussen nieuw te bouwen woningen aan de Sluiskade ZZ en de aangepaste inrichting langs kanaal Almelo Nordhorn.

·        Langs het Lateraalkanaal bij het Banisgemaal of bij Gravenallee eiland horecavoorziening als theehuis o.i.d.laten ontstaan.

·        Kleine pleinen via wandelroutes verbonden met elkaar handhaven en versterken.Te denken valt aan: kerkplein tussen Grote Kerk en Talamini, plein bij Shamrock-Hookhoes, plein bij café Belgie, Koornmarkt, Marktplein en Waagplein en nieuw te maken plein bij Georgius kerk.

·        Stadhuisplein vergroten, meer ruimte geven.Parkeergarage kan verdwijnen. Aansluiting met bibliotheek bewerkstelligen.

·        Grotestraat is en blijft de winkelstraat bij uitstek, vooral tussen Georgius kerk en Hofkampstraat.Winkelbestand moet wel aangepast worden aan meer nieuwe bewoners en recreanten.Meer speciaalzaken, minder overbekende ketenwinkels.

·        Stimuleren culturele activiteiten.Bestaand scala podia in bibliotheek, Hof 88 en Theaterhotel functioneert goed maar kan verder uitgebreid en uitgediept worden. Unieke locaties, als Huize Almelo, betrekken bij bijzondere muzikale en toneel uitvoeringen. Almelo bezoeken en er verblijven, moet boeiend worden voor bewoners en bezoekers!

·        Meer manifestaties en (permanente) exposities in Almelo. Gerechtsmuseum in samenwerking met de rechtbank.

·        Verlichtingsplan ontwikkelen voor cultureel en historisch belangrijke panden.

·        Stringent beleid aangaande reclameborden en vlaggen e.d. aan gevels.

·        Bereikbaarheid- en vervoersplan binnenstad maken.Parkeerplaatsen of parkeergarages aan de rand van de binnenstad.Per openbaar busvervoer gratis of tegen minimale kosten met hoge frequentie door de binnenstad reizen.Daar veel opstap plaatsen. Kijken naar voorbeelden in b.v.Hasselt (België), Apeldoorn.